היסטוריה והישגי הפורום









תחום הדיור
-
פרסום נייר העמדה "כשאין לך חדר משלך" -2011
נייר העמדה, אשר הוצג במושב הצעירות הראשון ב"כנס שדרות לחברה בישראל", מציף את בעיית הדיור של צעירות בסיכון בישראל ומעלה את ההכרה בחשיבותו של דיור הולם כתשתית הכרחית להתפתחות הצעירות. כמו כן, המסמך מדגיש כי דיור הולם הוא תנאי בסיסי והכרחי להשגת כל יעד טיפולי אחר בעבודה עם צעירות בסיכון, כגון זוגיות בריאה, השתלבות בלימודים ועבודה ותרומה לחברה.
-
פיתוח מאגר הדיור לצעירות בסיכון
יצירה, פיתוח ופרסום של מאגר דיור ראשון מסוגו, המרכז פתרונות דיור לצעירות בסיכון ומנגיש ידע חיוני עבור נשות מקצוע וצעירות. המאגר נוצר על בסיס הידע הפרקטי שהצטבר בפורום, ועל בסיס מיפוי של כל פתרונות הדיור הקיימים דרך איסוף מידע מהשטח, ממשרד הרווחה ומהארגונים השונים.
כיום המאגר קיים ומתעדכן באמצעות משרד הרווחה בשיתוף פעולה עם אתר "כל זכות" .
-
פרסום נייר העמדה "צעירות הגרות בין הכסאות"- 2014
נייר העמדה מתמקד במצוקת הדיור של צעירות רבות שלא עומדות בקריטריונים שהוגדרו בחוק, ועל כן נותרות ללא מענה וקורת גג.
-
הגייה והקמה של מודל ה"דיורית"-ינואר 2015
העבודה בשטח עם הצעירות העלתה את הצורך בפיתוח מענה דיור חדש, ייחודי ומותאם לצעירות, שיעניק מעטפת ליווי ותמיכה המתאימה למידת העצמאות של צעירות בראשית שנות העשרים לחייהן.
עמותת "אותות" השותפה בפורום ובעלת ניסיון עשיר בהפעלת מסגרות לנערות ולצעירות במצבי סיכון, פתחה את הדיורית הראשונה במעונות אוניברסיטת תל אביב, אשר מיועדת ל-16 צעירות.
הדיורית השנייה הוקמה בירושלים, ומיועדת לצעירות חסרות עורף משפחתי מרקע דתי-חרדי, והשלישית הוקמה במעונות של אוני' בן גוריון בבאר שבע.
בהמשך, אומץ המודל על ידי משרד הרווחה הפועל להרחיב את המודל ברחבי הארץ.
-
אישור נוהל סיוע כספי בשכר דירה עבור צעירות בסיכון
על בסיס נייר העמדה "צעירות הגרות בין הכסאות", אישרה ועדת המשנה לצעירים וצעירות חסרי בית, בראשות ח"כ מירב בן ארי ובשותפות משרד השיכון ומשרד הרווחה, הקצאה של 2.2 מיליון שקלים לטובת סיוע בשכר דירה בגובה 1,000 ש"ח בחודש לצעירות וצעירים חסרי עורף משפחתי ומחוסרי דיור.
העלאת מודעות
-
פורום ארגוני צעירות יוזמות ומרצות מידי שנה בעשרות כנסים, ועדות , קהילות והכשרות על צעירות במצבי סיכון בהקשרים שונים: מנטורינג בראייה מגדרית, ליווי תעסוקתי ברגישות מגדרית, טיפול בחובות ברגישות מגדרית ועוד.
-
הפורום יושב בועדות השנות בתכנית יתד במטרה לייצג את קולן של הצעירות בכל דיון העוסק במענים ובצרכים של צעירים וצעירות במצבי סיכון.
-
הפורום משתתף בועדות הרלוונטיות בכנסת: הועדה לקידום מעמד האישה, ועדת המשנה לנערות וצעירות בסיכון וכד'.
ארגון מודע טראומה
בסתיו 2020 חברו פורום ארגוני צעירות עם פורום הארגונים למען צעירים בסיכון ,לבניית תכנית משותפת להטמעת עקרונות של שירות מודע טראומה בארגונים המלווים צעירים וצעירות במצבי סיכון.
בקיץ 2022 הסתיים המהלך, ותוצאותיו מובאות כאן במדריך. זו הייתה תכנית ראשונית וניסיונית, שכללה בנוסף להכשרה, שלב של הטמעה בארגונים ורצינו להעביר את הידע והניסיון שנצברו בו לארגונים נוספים. לשם כך נכתב מדריך זה, שמטרתו היא לאפשר לארגונים ואנשי מקצוע גישה לידע שנצבר בתכנית, בתקווה שיצליחו ללמוד אילו פעולות ושינויים נדרשים בארגון על מנת להטמיע עקרונות של שירות מודע טראומה.
ליווי תעסוקתי ברגישות מגדרית
הפורום פועל לשינוי מדיניות בתכניות ובארגונים המלווים צעירות במצבי סיכון לעולם התעסוקה. לצורך כך הפורום יזם מחקר מקיף שנערך ע"י ד"ר תהילה רפאלי מאוניב' בן גוריון בנגב והתפרסם במרץ 2021: "חסמים לתעסוקה בקרב צעירות במצבי סיכון". על בסיס ממצאי המחקר הפורום פיתח בשיתף עם אורית כהן, פסיכולוגית תעסוקתית בכירה, מודל תעסוקה ברגישות מגדרית. ביולי 2022 התקיימה הכשרה ראשונה לליווי תעסוקתי ברגישות מגדרית בקרב ארגוני הפורום
קהילות צעירות אקטיביסטיות
הקהילה קמה מתוך הכרה בידע המשמעותי ובעל הערך של צעירות המתמודדות עם מצבי שוליות שונים, ובמטרה להביא את קולותיהן למרכז השיח הציבורי ובזירות בהן מתבצעים שינויים ומתקבלות החלטות בעניינן. בכך הצעירות הן למעשה שותפות שוות ביצירת שינוי חברתי הקשור בהן, מתוך העיקרון של "שום דבר עלינו בלעדינו".
במשך כשנתיים פעלו הצעירות במסגרת קבוצה עצמאית, ולאחר מכן הוחלט להרחיב את הפרוייקט לפריסה ארצית עם מגוון קהילות.
כיום הפורום יושב בועדת ההיגוי של מיזם "צעירות בראש"-קהילות אקטיביסטיות לצעירות במצבי הדרה, הפועל תחת הקרן למפעלים מיוחדים של הביטוח הלאומי.
טיפול בחובות
בפרויקט משותף של פורום ארגוני צעירות ועמותת "החצר הנשית" חברנו לתכנית יתד של משרד הרווחה והשירותים החברתיים, הייעוץ המשפטי של משרד המשפטים וג'וינט אשלים.
בשלב ראשון הפורום ערכו מיפוי של ההסדרים והמענים הקיימים בטיפול בחובות של צעירות במצבי סיכון. בהמשך נערך מחקר מקיף על צעירים וצעירות בחובות ונאספו נתונים על המצב בישראל ובעולם.
הפרויקט המשותף הוביל ליצירת מענה חדש, לראשונה בישראל מיזם החובות עבור צעירים וצעירות במצבי סיכון.
פורום ארגוני צעירות מהווים חלק בועדת ההיגוי של המיזם, במטרה לוודא שיש התייחסות ורגישות מגדרית בליווי של צעירות במצבי סיכון בטיפול בחובות.